Hvad er paragliding?

Paragliding er det bedste eksempel på et flyvende menneske, der kan svæve som en måge flere timer på skrænter, stige tusinde meter som ørnene i termik bobler og flyve hundrede km over landskabet.
Man kan også beskrive det som virkeliggørelsen af drømmen om at kunne flyve ved hjælp af naturens egne kræfter. Alt du behøver af udstyr er en skærm, en sele og en hjelm, der alt sammen kan være i en velvoksen rygsæk som passer selv i bagagerummet på en minibil.

Paragliding er mere end en hobby. Indenfor sporten er der mange muligheder for konkurrencer og progression. Teknologien er under konstant udvikling og grænserne bliver konstant flyttet af piloter verden over. Nedenfor er der et kort overblik over de forskellige flyvnings discipliner man kan stræber efter. Samt en lille teaser video med lidt lækker paragliding fra forskellige steder i verden.

Skræntflyvning

Skrænterne langs de danske kyster egner sig perfekt til flyvning med hangglider og paraglider. Når det blæser direkte ind på en skrænt bliver vinden presset opad, når den rammer skrænten. Man kan således flyve frem og tilbage langs kysten og lade sig bære af vinden. Når vindstyrken ligger i området mellem 7 og 14 meter i sekundet egner det såkaldte ‘mekaniske løft’ sig til flyvning med hangglider (fornøjelsen er dog tvivlsom ved mere end 12 sekundmeter). Vindstyrken skal generelt være lidt lavere, hvis man flyver paraglider.

Optræk- og termikflyvning

Paraglidere kan trækkes op i luften som det kendes med svævefly. Enten ved hjælp af et spil eller ved brug af specielle biler, der er særligt indrettet til at foretage optræk. Disse optræk foregår på cirka 1000 m lange optræksbaner, der er godkendt til formålet af Trafikstyrelsen (tidl. Statens Luftfartsvæsen). Når der foretages et fuldt optræk er en udgangshøjde på ca. 350 – 450 meter ikke ualmindelig. Når piloten har frigjort sig fra linen kan han eller hun enten få en glidetur ned (10 minutter) eller forsøge at finde termik (opadgående, varme luftstrømme) der kan holde én flyvende (og stigende) i timevis. I Danmark kan man flyve op til 3000m med det rigtig udstyr. I alper og andre bjergrige lande kan man flyve Cross-Country (XC) ved at starte oppe på bjerget og start et sted og flyve mange hundrede km, ved hjælp af termik (opad gående vinde skabt af solen) og lande langt fra startstedet. Et lille video eksempel på termik flyvning, hvor vi sommetider får fornøjelsen af at flyve sammen med rovfugle.

Flyvning med motor

PPG (powered paraglider) er i tiltagende vækst og der arbejdes på et nyt regelsæt, der bl.a. forsøger at tilgodese en hurtigere og sikrere adgang for interesserede som ikke allerede er paraglider- eller hanggliderpiloter.
Under DHPU er der nedsat et motorudvalg, som bl. a. har til opgave at bistå bestyrelsen med koordinering og udarbejdelse af forslag til fremme af motorflyvning med paraglider og hangglider i Danmark og til fremme af sportens sikkerhed og omdømme.

Lidt video eksempler på PPG muligheder fra ren idyl til action race.

Acro flyvning

Er paraglidingens acrobatiske opvisnings disciplin, hvor udøverne udfører showprogrammer med rotationer om alle 3 akser enten solo eller synkront sammen med en anden acro pilot. Her ses bl.a. verdensmesteren i acro lave nogle manøvre: